Gumowe jajko
Doświadczenie: Gumowe jajko
Potrzebne akcesoria:
· dwie szklanki
· dwa surowe jajka
· ocet
· pasta do zębów
Przebieg doświadczenia:
1. Nalej ocet do obu szklanek tak, aby w każdej zmieściło się w nich jajko.
2. Weź jedno jajko i ostrożnie umieść je w pierwszej szklance z octem.
3. Drugie jajko posmaruj pastą do zębów i zanurz je w drugim naczyniu.
4. Odczekaj do kolejnego dnia i wyjmij oba jajka ze szklanek. Ostrożnie opłucz je wodą.
Co obserwujemy?
Przyjrzyjmy się pierwszemu jajku, które zanurzyliśmy bezpośrednio w szklance z octem. Na skorupce tego jajka powstają pęcherzyki gazu. Wynika to z reakcji chemicznej, zachodzącej pomiędzy skorupką a kwasem octowym. Ten kwas sprawia, że skorupka rozpuszcza się, a jajko nie jest już twarde. Czujemy pod palcami, że jest gumowate.
Porównajmy je z drugim jajkiem. Co tutaj się wydarzyło? Otóż skorupka pokryta pastą do zębów nie rozpuściła się tak szybko jak pierwszego.
Podstawowym składnikiem jest wapń, który… występuje w naszych zębach. Dlatego, aby zachować zdrowe i nienaruszone próchnicą zęby, warto je myć pastą do zębów, która chroni nasze szkliwo.
Doświadczalnych emocji życzy Ewelina Albercińska