Gumowe jajko

Doświadczenie: Gumowe jajko

 

Potrzebne akcesoria:

· dwie szklanki

· dwa surowe jajka

· ocet

· pasta do zębów

 

Przebieg doświadczenia:

1. Nalej ocet do obu szklanek tak, aby w każdej zmieściło się w nich jajko.

2. Weź jedno jajko i ostrożnie umieść je w pierwszej szklance z octem.

3. Drugie jajko posmaruj pastą do zębów i zanurz je w drugim naczyniu.

4. Odczekaj do kolejnego dnia i wyjmij oba jajka ze szklanek. Ostrożnie opłucz je wodą.

 

Co obserwujemy?

Przyjrzyjmy się pierwszemu jajku, które zanurzyliśmy bezpośrednio w szklance z octem. Na skorupce tego jajka powstają pęcherzyki gazu. Wynika to z reakcji chemicznej, zachodzącej pomiędzy skorupką a kwasem octowym. Ten kwas sprawia, że skorupka rozpuszcza się, a jajko nie jest już twarde. Czujemy pod palcami, że jest gumowate.

Porównajmy je z drugim jajkiem. Co tutaj się wydarzyło? Otóż skorupka pokryta pastą do zębów nie rozpuściła się tak szybko jak pierwszego.

Podstawowym składnikiem jest wapń, który… występuje w naszych zębach. Dlatego, aby zachować zdrowe i nienaruszone próchnicą zęby, warto je myć pastą do zębów, która chroni nasze szkliwo.

 

Doświadczalnych emocji życzy Ewelina Albercińska