Czekoladowe babeczki
ŁATWE I SZYBKIE CZEKOLADOWE BABECZKI
SKŁADNIKI:
· 2 szklanki mąki
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· ½ szklanki cukru
· 2 łyżeczki cukru waniliowego
· 2 łyżki kakao
· ½ tabliczki połamanej gorzkiej czekolady
· 1 jajko
· ½ szklanki oleju
· 1 szklanka mleka
PRZYBORY KUCHENNE:
· 2 miski
· trzepaczka
· foremki do babeczek
· szklanka do odmierzania składników
· łyżka
· łyżeczka
SPOSÓB WYKONANIA:
1. W jednej misce pomieszaj suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, kakao), a drugiej mokre składniki (jajko, olej, mleko).
2. Do suchych składników dodaj mokre. Mieszaj trzepaczką do momentu połączenia składników (nie dłużej). Wrzuć kawałki czekolady i zamieszaj.
3. Nastaw piekarnik bez termoobiegu na temperaturę 200oC lub 180oC z termoobiegiem.
4. Metalowe foremki wysmaruj masłem.
5. Wypełnij foremki ciastem, zostawiając miejsce do wyrośnięcia. Piecz 15 –20 minut.
Smacznego życzy K. Niwińska