Czekoladowe babeczki

ŁATWE I SZYBKIE CZEKOLADOWE BABECZKI 

SKŁADNIKI:

· 2 szklanki mąki

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia

· ½ szklanki cukru

· 2 łyżeczki cukru waniliowego

· 2 łyżki kakao

· ½ tabliczki połamanej gorzkiej czekolady

· 1 jajko

· ½ szklanki oleju

· 1 szklanka mleka

 PRZYBORY KUCHENNE:

· 2 miski

· trzepaczka

· foremki do babeczek

· szklanka do odmierzania składników

· łyżka

· łyżeczka

 SPOSÓB WYKONANIA:

1. W jednej misce pomieszaj suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, kakao), a drugiej mokre składniki (jajko, olej, mleko).

2. Do suchych składników dodaj mokre. Mieszaj trzepaczką do momentu połączenia składników (nie dłużej). Wrzuć kawałki czekolady i zamieszaj.

3. Nastaw piekarnik bez termoobiegu na temperaturę 200oC lub 180oC z termoobiegiem.

4. Metalowe foremki wysmaruj masłem.

5. Wypełnij foremki ciastem, zostawiając miejsce do wyrośnięcia. Piecz 15 –20 minut.

 

Smacznego życzy K. Niwińska